Presentatie Paul Verbunt

Donderdag 4 december 2014 hebben we een foto presentatie van Paul Verbunt uit De Rijp meegemaakt. Uit alles blijkt dat Paul een bevlogen fotograaf is. Hij is gepensioneerd maar dat geeft hem des te meer gelegenheid om zijn foto's tot in de puntjes te verzorgen.

De eerste serie portretten die we zien, zijn gemaakt met een 'lensbaby'. Deze lens geeft de mogelijkheid om bokeh effect aan je foto's mee te geven en je focus te verplaatsen door de lens te verschuiven. Bij Paul zijn portretten kwam het neer op het scherp weergegeven van de ogen en al het andere wordt vager. Deze lens komt naar mijn smaak meer tot zijn recht in de landschappen zoals we die later zagen.

Indrukwekkend is het infraroodfilter effect zoals Paul ons toont. Met een dergelijk filter op je objectief wordt alles in roodtinten weergegeven. Door vervolgens het rood te verwijderen krijgen we zwart/wit foto's die er vervreemdend maar aantrekkelijk uitzien, alsof er sneeuw gevallen is.

De pinholecamera (gaatjescamera) gebruikt in plaats van een lens een heel klein gaatje. Op je foto's is de scherpte bij dit systeem afhankelijk van de grootte van het gaatje. Er hoeft niet scherp gesteld te worden en er is een oneindige scherptediepte. De resultaten die we zien op allerlei landschappen, geven een dromerig onscherp beeld, een sfeer. Vanwege de onscherpte bij deze foto's, die uit de hand zijn genomen, verblijden sommigen zich onder ons. Scherpte is dus niet altijd nodig. Het verschil is natuurlijk dat hier de onscherpte een bewuste keuze is en niet per ongeluk ontstaat.

Aansluitend zien we het fenomeen 'panoramatoestel'. Een Russische rolfilm camera die op mechanische wijze van links naar rechts de film belicht. Een leuk systeem dat mij heel ouderwets aandoet, maar de resultaten die we zien zijn prachtig.
Paul blijkt soms thematisch te werken wanneer we een serie boom littekens te zien krijgen. Gekerfde littekens die basten van bomen dragen, al dan niet door menselijk toedoen.

Alle foto's gaan bij Paul langs Lightroom en of Photoshop en dat hij daar zeer bedreven in is zien we terug in een serie zelfingekleurde interieurs en landschappen waarna we tenslotte nog een reeks bewerkte foto's op de beamer zien. Paul schuwt het bewerken niet en bereikt prachtige resultaten waar we van onder de indruk komen. Handig om te weten is dat hij een voorraad aan foto-achtergronden op zijn pc heeft en dat hij die achter zijn onderwerpen plaatst al naar gelang de stemming die hij mee wil geven. Zo zien we licht dat op een kerkmuur gefotografeerd is, in diverse andere foto's terug komen.

We hebben weer een en ander gezien waar we ons aan op kunnen trekken.

Heb je de avond moeten missen? Klik op deze link naar Flickr waar Paul een groot aantal foto's laat zien.

Jan Neefjes