Fotopresentaties met André Hartensveld

Van te voren twijfel je of het wel wat zal zijn, een avond met fotopresentaties ondersteund met muziek. Die twijfel is donderdag 26 november 2015 door André Hartensveld snel weggenomen. André die zichzelf presenteert als een man die niet te veel praat laat zijn beelden ruimschoots het werk doen.

Om even over achten is de introductie van André afgelopen en neemt hij plaats achter zijn laptop. Daar staan een flink aantal presentaties op die met het programma DGFectsAV gemonteerd zijn tot een lopende presentatie. Hierbij wordt tevens ondersteunende muziek ten gehore gebracht en hier en daar ook ingesproken tekst. De laptop is aangesloten op een beamer waardoor alles levensgroot op het projectiescherm getoond wordt.

Reeds de eerste presentatie, getiteld 'De zomer voorbij', die een nazomers sfeerbeeld in Noorwegen laat zien én horen geeft aan dat André een kundig fotograaf en 'monteerder' is. De foto's lopen mooi gelijk met het ritme van de muziek mee. Hierna hebben we de smaak te pakken en ook André heeft er zin in, vlot achter elkaar zien we Gaudi's droom, Der Brochen Express, Iceland the black desert en nog een aantal prachtige presentaties voorbij komen. Allen hebben een verhaal die de keuze van beelden en muziek logisch maken. André kan daarin natuurlijk zijn jarenlange ervaring goed gebruiken. Hij maakt ons enthousiast voor deze manier van presenteren maar waarschijnlijk moet je wel even oefenen om een dergelijke bedrevenheid aan de dag te kunnen leggen. Het is niet voor niets dat hij al diverse prijzen met zijn werk heeft gewonnen.

Ergens midden op de avond zien we hoe een en ander tijdens de montage van een presentatie met DGFectsAV in zijn werk gaat. Dit kijkje in de keuken verklaart direct hoe bepaalde dingen in de presentaties tot stand komen. Twee sporen voor geluid geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om gesproken tekst te combineren met een muziekje. Een, naar ik mij herinner, zes-tal sporen om de foto's in te voeren geeft uitgebreid de mogelijkheid om mooie overvloeiende beelden te realiseren. Verder zie ik nog vele andere mogelijkheden in het programma om de presentaties geheel naar je hand te zetten.

Later op de avond zien we onder andere nog een hele mooie zandsteen presentatie getiteld: 'Mistic of the Sandstones' en het indrukwekkende 'Waanzin' over het franse dorpje Oradour dat in 1944 door de Duitsers geheel zonder noodzaak uitgemoord werd.

We besluiten de avond met 'Struinen door de Duinen', een co-productie met Ton Peter van Nieuwkerk fotografie, dat ons door de vier jaargetijden in het duingebied voert. Natuurlijk met ondersteuning van Vivaldi. Een prachtig slot dat ons volgens André laat zien hoe je zelf gemakkelijk dit soort presentaties kunt maken.

De website van André: Klik hier

Jan Neefjes