Fotopresentaties met Wim de Jong

Doe-avond ’Stilleven met zaklamp'

Op donderdagavond 21 januari hebbben we weer een zogenaamde doe-avond gehad. We starten de doe-avonden een beetje eerder dan de gebruikelijke tijd zodat we tijd genoeg hebben om een foto te maken die naar wens is. Deze avond staat in het teken van 'stilleven met zaklamp'. Het is de bedoeling dat we door enkele leden aangedragen attributen in het donker fotograferen en de belichting dan realiseren met behulp van onze meegebrachte zaklamp.

Zelf heb ik een klein 8watt led zaklampje gekocht. Daar nog een kokertje op gemaakt zodat de bundel minder divergeert en daar bovenop nog een stukje nylonkous bevestigd waardoor het licht een beetje diffuser wordt.

In de zaal aangekomen liggen al vlot de attributen klaar en zijn een zestal fototafels uitgerust met een blauwe stof dat als onder- en achtergrond functioneert. Het licht in de zaal gaat uit en we kunnen beginnen. Ik ga van start met wat oude houten schaaf gereedschap, dat lijkt mij een sfeervol beeld op te leveren, en ik maak een compositie. Naast mij zie ik Bert met een stukje oranje touw en een apart gevormd metalen voorwerk aan de slag gaan. Zo heeft ieder weer een ander onderwerp gekozen. Mijn camera staat op het statief, ISO 100, F11 en de tijd op Bulb ingesteld. Ook vergeet ik niet om de vibratie reductie uit te zetten (moet altijd wanneer de camera op statief staat) en zet het afdrukken op vertraagt, zodat wanneer ik afdruk eerst de spiegel opklapt en pas na twee seconden de sluiter opengaat. Dit verminderd de kans op bewegingsonscherpte. Tenslotte heb ik mijn afstandsbediening om af te drukken en mijn zaklamp bij de hand. De eerste afdruk kan beginnen, even scherp stellen op de automaat terwijl ik met de zaklamp bijschijn, hierna scherpstellen op manual gezet zodat dit verder gelijk blijft. Ik druk af en ga met mijn lampje de voorwerpen al tellende verlichten. Overal een beetje uitlichten naar eigen inzicht. Ik druk na 6 seconden de lamp uit en sluit mijn sluiter met de afstandbediening. Bij controle lijkt de belichting een goede gok. Ik maak er zo nog een paar waarbij ik telkens een beetje anders de zaklamp op de voorwerpen schijn. Ik ben tevreden en na mij kan Diana aan de slag om enig aardewerk te fotograferen.

Na enige voorbereiding klikt ook haar camera en zie we de resultaten achter op het schermpje van de camera verschijnen. Een beetje meer licht een beetje minder licht, weer wat scherp stellen, het gaat niet allemaal vanzelf vanavond, maar daar zijn de doe-avonden dan ook voor. Ondertussen klikt ook Theun 'stiekem' vanaf de zijkant mee. Voor we het weten is het tijd om wat te drinken.

Na de pauze maak ik nog een aantal foto's van een paar glazen bolletjes, een Delfts blauw kussend paartje, een paar stenen en een zelfbouw autootje. Tevreden kan ik mijn spullen inpakken. Om mij heen hoor ik allemaal positieve geluiden over de avond dus is hij is weer geslaagd geweest. Nu maar wachten op de presentatie van de resultaten op 10 maart.

Jan Neefjes