Fotopresentaties met Wim de Jong

Een aantal keer per jaar hebben we op de clubavonden een gastspreker. Dit keer is op 18 februari 2016 de beurt aan fotograaf Wim de Jong. Wim heeft vroeger de fotovakschool doorlopen en is jarenlang in dienst geweest van gemeente Zaanstad als fotograaf van het stadsarchief. Voor die tijd was hij werkzaam op het Bannehof, het voormalig gemeentehuis van Zaanstad te Zaandijk, in de drukkerij. Daar tegenwoordig veel analoog fotomateriaal gescand beschikbaar is bij de digitale beeldbank van Zaanstad kun je daarin veel werk van hem terug vinden. Wim schat dat er van hem wel 10 tot 15 duizend foto's na zijn pensionering in het archief zijn achtergebleven. Toch leuk dat je als fotograaf zoveel materiaal voor het nageslacht kunt achterlaten (http://archief.zaanstad.nl/beeldbank/ ). Op het ogenblik heeft men bij Zaanstad wegens bezuinigingen geen fotograaf meer in dienst maar iedereen kan nog wel materiaal inbrengen om te archiveren.

Wim heeft een goede band met Ge Dubbelman die thans huisfotograaf van het Hembrugmuseum is. Samen maken ze elk jaar een plan om er op uit te trekken om foto's te nemen gerelateerd aan een gekozen onderwerp.

Op het projectiescherm gaat Wim vanavond een aantal foto's presenteren. Zoals zo vaak met presentaties start deze ook vanavond weer na enige perikelen op. Gelukkig werkt het de rest van de avond prima. We starten de beelden met een powerpoint presentatie van een aantal panorama foto's. Volgens Wim zijn deze het best te maken door in de portretstand een stuk of vijf à zes foto's van je uitzicht te nemen en die dan in photoshop te mergen. In portretstand omdat je dan ook voldoende hoogte in je eindresultaat kunt behouden. Neem ook voldoende lege ruimte op de voorgrond is het advies, dit voorkomt namelijk veel zichtbare vertekening zoals Wim laat zien op een foto genomen aan de Wandelweg te Wormerveer. De weg lijkt op de panoramafoto wel een rotonde. We krijgen een aantal Zaanse uitzichten te zien waar velen van ons bekend mee zijn.

Na de 'koffie' zien we zwart/wit straatfotografie. Het zwart/wit is voor straatfotografie bij de meeste fotografen geliefd en dat is bij Wim niet anders. We zien een aantal beelden die hij thans ook exposeert in 'De Bieb' van Zaandam. Wij zien er echter ook een aantal die hij er niet kwijt kon op de borden. De foto's op straat maakt Wim graag met een kleine camera waardoor hij niet opvalt of onnodig bedreigend overkomt. Hoewel hij zich niet snel stoort aan mensen die eigenlijk niet op de foto willen. Op straat mag je iedereen fotograferen vindt Wim.

Vervolgens zien we een Noord-Holland 2007-2009 reportage die samen met Ge Dobbelman tot stand is gekomen. Nederland op zijn smalst zullen we maar zeggen met dijken en weiland. Wel lijkt het er op dat Wim een liefhebber is van verzadigde kleuren, een kwestie van smaak natuurlijk.

Al snel gaan we wat verder van huis en zien beelden van een Afrika trip uit 2012 waar Wim diverse keren is geweest en een flink aantal landen bezocht heeft. Na nog een laatste 'Diversen' presentatie en een bedankje door Peter gaan we vol met beelden weer naar huis. Wim beheerst het al misschien kunnen wij het fotograferen nog beter leren, want dat is de doelstelling van deze avonden.

Jan Neefjes