Workshop druppelfotografie

Opnieuw een uitdaging op donderdagavond 24 maart 2016, een workshop druppelfotografie staat op het programma. Het idee alleen al boezemde mij enig ontzag in. Hoe pak je namelijk zoiets aan zodat het ook nog ergens op gaat lijken. Thuis dus eerst maar eens wat ervaring opdoen.

Het eerste struikelblok vormt de druppels zelf, hoe maak je die. Als snel kom ik op het idee om een infuussysteem via internet te kopen. Die blijken slechts € 2,30 te kosten dus dat leverde geen probleem op. Nu proberen maar, eerst in donker met een korte flits en later gewoon in het daglicht maar wel met flits. In portret of landschap geeft ook verschillend beeld, heb ik gemerkt. Toch krijg ik al snel leuke en verrassende foto's. Op de computer voegen we een kleurenfilter toe, voor de sfeer van de foto's.

We starten donderdagavond om 19:00 uur met de opbouw van enkele druppelopstellingen die druppels opvangen in een kunststof bakje, een porseleinen schaal, een blauwe emmer. Om 19:30 uur kunnen we starten met de fotografie. Niet iedereen is gelijk aanwezig maar tegen 20:00 uur zijn we behoorlijk compleet. Geweldig dat iedereen toch de uitdaging aan gaat.

Al snel verschijnen de eerste druppels op de displays van de camera's en dat werkt aanstekelijk. Ieder krijgt er zin in want het blijkt mogelijk te zijn. De statieven worden van camera's voorzien en de flitsers draaien overuren. Scherp stellen blijkt een probleem bij druppelfotografie, je lens kan soms niet scherp stellen wanneer je maar 20 cm afstand neemt, maar ook is er verschil in scherpte tussen het wateroppervlak en de druppels die opspatten. Verder spelen natuurlijk ook onze eigen onhandigheid een rol en dus proberen we elkaar zoveel mogelijk te helpen.

Inmiddels zijn er ook nieuwe opstellingen verschenen. Er wordt in een glas gedruppeld en ik zie allerlei achtergrondjes voor de dag komen. Deze laatste geven sfeer aan de foto vanwege hun reflectie. In de hoek zie ik dat er zelfs een alternatieve lichtopstelling is gemaakt om zonder flits te kunnen werken.

Het wordt al met al een hele leuke avond waarbij sommigen zich zelfs geen tijd voor een pauze gunnen. Nu maar hopen op positieve resultaten want een goed beeld op je cameradisplay is nog niet altijd een goed eindresultaat in de uiteindelijke foto. Om 22:10 uur is alles weer opgeruimd en hoor ik dat er thuis nog verder geëxperimenteerd gaat worden. Nu maar wachten op de resultaten!

Jan Neefjes