Kort verslag van de presentatie van de jaarserie (vijf foto’s)

De fotografen konden bij binnenkomst direct hun fotoseries neerleggen op de grote kring met tafels. Uiteindelijk lagen er tien series die al voor de bespreking goed bekeken werden. Bij de bespreking letten wij dit keer vooral op de verbinding tussen de foto’s op thema (waar gaat het over?) en op stijl (hoe is het gefotografeerd en gepresenteerd? )

Bij de serie van Mieke startte het rondje langs de exposanten. Zij had close-ups van handen en voeten op schouders en op handen. Het beeldde bouwen en vertrouwen uit. Opvallend was dat ook de foto’s, in passe-partout, ook compact tegen elkaar aan waren gelegd. Een presentatiestijl die het thema nog eens sterker maakte.

Jan had vijf fotografie stromingen van de vorige eeuw grondig bestudeerd en voor elke stroming een eigen beeld gemaakt dat die stroming representeerde. Naast een prachtige serie levert dat ook nog eens educatie op met de toelichting van Jan en zijn uitgebreide begeleidende teksten.

Dick had een thema met zeer kleurrijke jurken gekozen. Zeer diverse uitdossingen bij dansende vrouwen die een mooi geheel vormden. De vrolijke kleuren vormden met twee verschillende formaten een fijne serie. Dick lichte nog toe dat het een onderdeel van een processie was.

Agnes had een prachtige serie van afbladerende verf zeer dichtbij gefotografeerd. Vele kleuren verf in één foto. De beelden hadden alle een liggend formaat wat goede keuze bleek bij de beelden. De foto’s waren alle gemaakt op het terrein van de Ceuvel.

Martin ving de geschiedenis van de fotocamera’s in vijf stappen, gevangen van platencamera tot en met digitale reflex. De foto’s van deze camera’s waren met toelichtende tekst samengevoegd tot een collage.

Mireille wist in de aquaria van Artis een prachtige serie van kleurige anemonen te fotograferen. En van dichtbij zodat het richting abstract ging. Ook hier was de verbinding in de serie op thema en stijl sterk.

Klaas had een serie die een verhaal uitbeelden. Het ging over een kaaswinkel en begon met een foto van de kazen op de planken, via het werk in de winkel tot met de kaasplakken op brood. Erg leuk om naar te kijken.

Bert beeldde de ‘andere wereld’ uit in prachtige zwart-wit straatfoto’s. Uitgekiende reflecties in ruiten resulteerden in twee werelden en in één foto’. Uiteraard in de stijl van het vierkante formaat en dat de passe-partouts speciaal voor deze presentatie een volgnummer ingedrukt hadden maakte het geheel nog eens extra af.

Stieneke had de sfeer van een frans dorpsfeest in vijf opgewekte foto’s verbeeld. Van de opbouw van de kermisachtige attracties tot een prachtig foto van een vrolijke jongetje.

Herman sloot de rij exposanten met een minimalistische serie van een steen op vijf verschillende plaatsen op dezelfde vierkante terrastegel. De schaduw van de steen was daarbij opvallend.

Herman Wieten