Buitenfotografie - Heemtuin Zaandam

Voor de 'doe-avond' buitenfotografie is er donderdag 26 mei besloten om naar de Heemtuin te Zaandam te gaan. Ondanks dat de weersverwachting niet gunstig is voor deze donderdag is het goed weer en kunnen we zonder jas op pad. Rond 19:00 uur verzamelen de meesten van ons zich bij de zij-ingang om te starten met een bakje koffie of thee. Dat heeft Theus weer goed voor ons geregeld, net zoals de mogelijkheid om deze avond hier terecht te kunnen. Het blijkt al snel dat niet iedereen zijn e-mail goed leest want er zijn er die denken dat de hoofdingang ' the place to be' is. Gelukkig komt het met iedereen uiteindelijk goed.

Onder ons verschijnt op uitnodiging van Bert ook een gastfotograaf die sommigen al kennen, het blijkt René Kempes te zijn die al eerder op de club als gastspreker is aangetreden. René is een interessante aanvulling in ons midden, hij heeft namelijk een aantal Helios objectieven meegenomen die, wanneer je een Canon camera hebt, geprobeerd kunnen worden. Met Helios objectieven hebben we al eerder kennis mee gemaakt via Bert. Ze blijken een prachtig bokeh te hebben, echt een meerwaarde wanneer je er van houdt. Dat doe ik wel, dus ik heb ook een Helios 44M via het internet op de kop getikt, deze Russische lens die niet meer wordt gemaakt, moet je volledig handmatig bedienen maar vanwege de tweedehands prijs kun je ook niet anders verwachten. Vanaf 30 euro kun je er al aankomen. Wel moet je nog een adapter kopen om de vatting passend te maken. Die was in mijn geval voor Nikon 7 euro.

We verspreiden ons over de tuin die groot genoeg is om ons allemaal, we zijn met elf, als individu ons gang te kunnen laten gaan. Ik loop eerst naar achter en kom bij een flinke vijver. Hier staat een blauwe reiger die mij duidelijk niet verwacht had. Snel kan ik nog op de ontspanknop drukken voordat hij gevlogen is. De foto blijkt thuis hierdoor behoorlijk bewogen maar ook veel leuker dan een foto met een stilstaande reiger, die ik doorgaans een saaie vogel voor de camera vindt. Ik fotografeer de vijver met lelie bladeren erin. Vervolgens tracht ik het fluitekruid er op te krijgen en probeer een paar macro foto's te schieten. Iets wat mij buiten altijd veel moeite kost in verband met het scherpstellen in combinatie met wind en onhandigheid.

Na een uurtje rondgestruind te hebben komen we weer terug bij elkaar voor een bakje koffie en om wat na te praten. Ik hoor niemand zeggen dat hij de foto van zijn leven heeft gemaakt maar dat zullen we dan nog wel gaan zien op de presentatieavond. René kan er nog even niet genoeg van krijgen en plaatst zijn camera op statief voor het vingerhoedskruid. We kunnen allemaal getuige zijn van een experiment. Er wordt achter het kruid water verneveld met een plantenspuit, ondertussen schijnt René met een zaklamp in de waternevel en kan Bert de camera afdrukken. Er wordt op deze manier een bijzonder en mooi bokeh verwacht rond het vingerhoedskruid. Dit blijkt bij het terugkijken achter op de camera een beetje tegen te vallen maar het experiment was leuk. Al met al een leuke avond met elkaar.

Jan Neefjes