Doe-avond 'Reclamefoto Sieraden'

Donderdag 13 oktober gaan we ons best doen om in het buurthuis de Poelenburgt een reclamefoto met sieraden te maken. De doe-avonden starten altijd om 19:30 uur dus om alles klaar te zetten was ik er al een half uurtje eerder. Herman was toen al begonnen om de spullen uit de voorraadruimte te voorschijn te halen.

We zetten vijf tafels klaar, achtergrond doek, flitsers, lichttentjes en lampen. Nu moeten de leden het verder zelf doen met hun meegebrachte sieraden. We zijn om half acht met een aardig groepje en ieder weet wat hem te doen staat zodat instructie achterwege kan blijven. Gewoon lekker aan de slag. Statieven komen voor de dag, de fototoestellen erop en eens kijken of er een mooie plaat te maken is. Denk eraan, de VR moet uit wanneer je op statief fotografeert!

De familiejuwelen komen voorzichtig achterom kijkend tevoorschijn. Gelukkig is het vertrouwd en kun je ze rustig op tafel leggen zonder dat je er over in hoeft te zitten dat ze verdwijnen. Zelf heb ik een ring, horloge en armband mee waar ik het mee ga proberen. Eerst maar eens gewoon op een tafel zonder lichttentje proberen. De armband is vrij groot, maar ik heb toch het gevoel dat ik met mijn 105 mm lensje, te ver weg blijf om een goed beeld te maken. Ik haal al snel wat tussenringen voor de dag zodat de armband groter in beeld komt. Nadeel van zo'n close-up is weer de geringe scherptediepte. Ik neem wat foto's zonder flits, waarbij ik mij voorneem om twee foto's thuis te gaan samenvoegen. De eerste scherpgesteld op de voorgrond en de tweede op de achtergrond. Wellicht dat het scherptediepte probleem dan een beetje op te lossen is. Thuis moet overigens blijken of het nodig is want misschien blijkt op de computer dat de onscherpte naar achter toe helemaal geen probleem is. Scherpstellen vind ik wel altijd moeilijk met kleine glimmende voorwerpen maar als ik op mijn display terug kijk dan lijkt het goed gelukt. Nu maar hopen dat thuis blijkt dat dit ook echt zo is. Als naast mij een lichttentje vrijkomt ga ik het daar ook nog even proberen, maar nu kan ik wel flitsen zonder dat ik te maken krijg met grote overbelichtte glinsteringen.
Ondertussen kan er ook door anderen gebruik gemaakt worden van de tussenringen en zo te zien naar tevredenheid. Dat is nu ook zo leuk aan een doe-avond, je kunt eens kijken hoe een en ander gaat en elkaar wat helpen.

Nog even het horloge op mijn meegebrachte 'angorawol' fotograferen. De 'wol' mocht ik meenemen bij de kinderboerderij in het Darwinpark toen een angorakonijn geknipt werd. De 'wol' is heel zacht en fijn en je begrijpt waarom er kleding van gemaakt wordt. Wat foto's nemen waarbij het horloge in de wolken lijkt te liggen. Dat moet thuis wel goed komen.

Hierna even gluren bij Kirsten die volgens mij ook goed bezig is en dan is de avond al weer om. Samen opruimen en dan naar huis. Daar kan ik op de computer zien wat het echt geworden is en wat ik er nog aan kan sleutelen in Photoshop. Dat laatste vind ik belangrijk. Vaak kun je met Photoshop (of lightroom) nét dat beetje extra aan je foto meegeven. We gaan het zien!

Jan Neefjes