Doe-avond Zwart-Wit

Een doe-avond is altijd weer een verrassingsavond. Zo heb ik dat ook afgelopen donderdagavond 26 januari 2017 weer ervaren. We hebben deze keer een doe-avond Zwart-Wit. Nu is Zwart/Wit een beetje van vroeger maar kan toch nog altijd op een grote schare liefhebbers rekenen. Hoewel er tegenwoordig bijna niemand meer analoog fotografeert en daarna de doka induikt, kunnen we wel prachtige zwart/wit foto's maken. Dit wordt dan voornamelijk gerealiseerd door digitaal in kleur te fotograferen en vervolgens de opname op de computer verder tot een zwart/wit opname om te zetten. Maar goed, eerst maar de verrassing, die is er zodra ik de Poelenburgt binnenkom. Het blijkt dat onze ruimte foutief verhuurt is aan een andere groep mensen en dat wij terecht moeten in de danszaal. Deze is wel kleiner maar met onze goede wil kunnen we het er toch redden. De tafels, flitsers en achtergronden bouwen we op en het kan beginnen. De opkomst kan echter wel wat beter, er zijn er teveel die deze avond verstek laten gaan. Misschien de kou, griep of ziekte maar we zijn maar met de helft. Ik kan nu wel gelijk mijn gang gaan, dat is wel weer makkelijk. In de voorbereiding thuis een compositie gedacht met eieren wit, bruin en een zwart gespoten. Dit moet de titel 'Nieuw samen leven' krijgen. De eieren flitsen levert enige problemen op maar samen met Piet kom ik tot een foto. Het gewenste resultaat krijgen we door een diffusiescherm voor de flitser te houden en naast de eieren houd ik een reflectie schermpje omhoog. Hierna het zwarte ei samen met een fles zwarte kip gefotografeerd waarbij mijn camera moeite had met de synchronisatie met de flitser, ik kreeg af en toe een zwart beeld of een half zwart beeld, vreemd...

Om mij heen wordt er ook hard gewerkt. Een zwart/wit vaas met bijpassende achtergrond is intrigerend maar ook een kop en schotel zie ik op een tafel staan. Herman Beukers zijn camera is defect, dus die staat ons bij met de problemen die we hebben, de andere Herman (Wieten) is bezig met (zelf)portretten. Bij Dick wordt er hard gewerkt aan een actiefiguur met schaduwwerking. Wat een activiteit weer. Ondertussen schiet de huisfotograaf wat actie-foto's en komt ook Stieneke binnen. Binnen korte tijd heeft ze haar spullen op orde en gaat haar porselein op de foto, tenminste dat is de bedoeling. Er moet echter eerst enig verstelwerk aan de camera gedaan, iets wat met hulp van Bert in orde komt. Dan nog met de spullen naar een andere tafel en binnen de kortste keren heeft ze volgens mij een pracht zwart/wit opname.

Het is al weer tijd om op te ruimen en daarna nog even wat drinken en napraten. Kortom, wanneer je er niet bij was, dan heb je het gemist!

Jan Neefjes