Straatfotografie

Donderdagavond 2 maart 2017 dacht ik een boek gekocht te hebben. Al vroeg in de avond kom ik aan om de stoelen klaar te zetten. Dat is snel gepiept en als ook Herman Beukers arriveert zijn we al snel zo ver dat de spreker/presentator van deze avond terecht kan. Hij blijkt echter al samen met zijn Lieve aan de bar, aan de koffie te zitten. Ik ga dus even met Willem Wernsen, want dat is zijn naam, kennis maken. Hij begint al direct enthousiast over zijn werk en liefde voor de fotografie te vertellen. Dat beloofd een goede avond. Wanneer Herman Wieten met zijn laptop verschijnt staan we toch plotseling voor een probleem, de laptop van Herman wil niet starten en Willem zou hem gaan gebruiken voor zijn presentatie. Op de valreep weten we een andere laptop te regelen van de Poelenburgt en komt toch alles goed.

Het is 19:35 uur en we zijn met 25 belangstellenden wanneer Willem zich als sociaal documentair en straatfotograaf voorstelt. Al bijna 40 jaar fotografeert hij en dat heeft inmiddels een grote schat aan beelden opgeleverd. Wij zijn er deze avond al snel getuige van, wanneer de eerste zwart/wit foto's op het scherm verschijnen. Bij alle foto's van vanavond blijkt een verhaal te horen, ze zijn echt niet toevallig ontstaan. Willem vraag soms mensen die hij tegenkomt om hen te mogen fotograferen in hun privé, anderen zitten gewoon in een café wanneer hij ongevraagd zijn beeld schiet. Je hebt vrijmoedigheid nodig want de afstanden zijn soms maar 1 meter. Ook in de vele koffiegelegenheden spreekt hij mensen wel aan of op straat wanneer iemand een markante 'kop' heeft. Tijdens bezoeken aan een Coffeeshop blijkt er ook gelegenheid tot het maken van mooie foto's. Willem laat zijn kansen niet voorbij gaan. Verder komen er foto's van over de hele wereld op het scherm, we zien beelden uit New York, Parijs, Gent en natuurlijk een flink aantal uit China. Daar is niet voor niets een boek van gemaakt. De foto's komen spontaan en ongekunsteld over maar Willem laat weten dat hij vaak wel zit te wachten op het juiste beeld en compositie, voor hij een foto schiet. En dan ook liefst gelijk raak, zonder het over te moeten doen.

De geprojecteerde foto's zijn stuk voor stuk plaatjes met prachtige zwart/wit tinten. Vroeger op rolfilm geschoten maar tegenwoordig digitaal. Digitaal scheelt een hoop werk en is natuurlijk beter voor je gezondheid want het inademen van al die chemische dampen in de doka kan zo gezond niet zijn. Willem vertelt geanimeerd de hele avond door en beelden verschijnen mee, af en toe krijgt Lieve een pluim en zij souffleert hem soms in de verhalen. Samen een goed team.

De z/w foto's worden in kleur geschoten en via Lightroom omgezet naar z/w door de saturation op nul te zetten en vervolgens via diverse schuifjes tot de juiste toon omgezet. Aansluitend vindt er zo nodig in Photoshop nog wat doordrukken en tegenhouden plaats en soms wat vignettering, maar daar stopt het bewerken voor Willem wel mee. Volgens mij hebben zijn beelden ook niet meer nodig, want ze zijn prachtig. De camera, ach daar ligt het niet echt aan, maar tot vreugde van sommigen onder ons, blijkt tegenwoordig ook bij Willem de Fuji-camera het goed te doen. Hij is vooral ook blij met het goede glas dat er op zit en de .jpg opnamen hebben ook al mooie zwarten, hoewel hij die zelf niet gebruikt. Willem wil toch zijn eigen stempel op zijn opnames drukken door zelf de z/w omzetting van de RAW opnames te doen.

O ja, dat boek 'Behind the Great Wall' dat ik gekocht heb, blijkt achteraf een belevenis te zijn geweest. Dat is mij wel duidelijk geworden deze avond. Op de website van Willem kun je het alsnog bestellen. Het was een top-avond!

Jan Neefjes