Doe-avond 'Dubbel'

Vanavond 30 maart 2017 is een doe-avond met het thema 'Dubbel'. Het is de bedoeling dat we dit onderwerp op de een of andere manier opnemen in een foto. Eerst maar even starten met klaarzetten van de spullen. Tafels, flitsers, lampen, achtergronden en verlengsnoeren alles wordt uit de kast gehaald om optimaal van start te kunnen gaan met dit onderwerp.
Wanneer alles staat en 'iedereen' aanwezig is start Herman met een voorlichting over onze studioflitsers. Hij heeft de instellingen uitgezocht en in een schema gezet zodat we met enig nader uitleg voortaan tenminste weten hoe een en ander in zijn werk gaat. Zeer verhelderend allemaal.
Hierna komen de laatsten aanwaaien en beginnen we ieder onze meegebrachte ideeën uit te werken. Ik heb een aantal weken zo af en toe mijn gedachten over het allerminst gemakkelijke onderwerp laten gaan en nu komt het er op aan om de ideeën te realiseren.
Als eerste zet ik mijzelf twee keer op de foto, deze foto's wil ik op de computer samenvoegen om er zo 'dubbel' op te staan. Dat moet haast wel lukken. De flitser weet ik te bedienen waardoor ik hem zelfverzekerd hoger en lager weet te zetten, ondertussen gadegeslagen door Bert die als huisfotograaf alles in de gaten houdt. Hierna aan de slag met een selfie waarbij ik een brilletje op zet en scheel wil kijken. Het brilletje is gratis opgehaald bij Pearl. Een foto nemen terwijl je scheel kijkt, werkt niet handig. Maar ik kom er op te staan. De camera bedien ik ondertussen met mijn afstandsbediening, welke voor dit soort foto's heel handig is. Als derde wil ik mijzelf twee keer liggend op de foto nemen, een keer op mijn rug en een keer op mijn buik liggend. In photoshop wil ik ze vervolgens samenvoegen waardoor ik in mijn eigen armen kom te liggen. Als dat maar gaat lukken allemaal. Het kost al heel wat moeite om de foto's te nemen en ik heb mijn twijfels of ze wel goed zijn. Tenslotte doe ik nog een bokeh experiment, ik heb twee gleufjes in een kartonnen kaartje gemaakt en terwijl wat kerstverlichting fotografeer houd ik het kaartje voor de lens. Het is nu de bedoeling dat de gleufjes het bokeh beïnvloedt zodat de lichtjes eruit komen te zien als twee lichtstreepjes. En natuurlijk twee lichtstreepjes om aan het 'dubbel' thema te voldoen. Aanvankelijk lukt het niet omdat ik aan het scherp stellen was op de lichtjes. Het blijkt echter dat de dubbelle lichtstreepjes pas ontstaan in de onscherpte, dat het ik natuurlijk moeten weten maar gelukkig wist Herman hier op te wijzen. Wanneer ik na 1,5 uur opkijk zie ik dat er een viool wordt gefotografeerd en dat er gezellig wordt gekeuveld.

In de danszaal zijn ondertussen Kirsten en Agnes ook al 1,5 uur bezig met een geheim project. Om 21:30 uur slaan we aan het opruimen maar daar hebben zij geen boodschap aan en blijven fanatiek doorzetten. Zelfs wanneer we aan het naborrelen zijn is Agnes nog bezig. Uiteindelijk sluit ze zich bij ons aan. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de resultaten van iedereen, met name naar wat er in die danszaal heeft plaatsgevonden!

Jan Neefjes