Doe-avond op locatie Zuidas

Elk jaar hebben we aan het begin van het seizoen een doe-avond op een afgesproken plek ergens buiten de Poelenburcht. Dit jaar zijn we op de Zuidas te Amsterdam. Om 19:30 uur verzamelen we ons bij de Starbucks aan de uitgang van station Amsterdam Zuid. Zelf kom ik deze keer extra vroeg zodat ik eerst nog even een bakje koffie kan drinken maar wanneer ik op 19:00 uur mijn motor heb geparkeerd en naar de Starbucks loop komen er gelijk al vier andere enthousiastelingen aanlopen. Zij willen alvast aan de slag omdat het al zo snel donker wordt. Daar hebben ze wel een punt want ondanks we vanavond erg mooi weer hebben zal het rond 20:00 uur al behoorlijk donker blijken.
Zelf ga ik nog niet op pad maar neem een beker koffie en test mijn gelegenheidscamera even uit op een dame naast mij. Ze blijkt Engels te spreken en in Amsterdam en Den Haag te werken. Ze vindt het niet erg dat ik de foto heb gemaakt. Wanneer we om 19:30 uur met een man of 10 bij elkaar zijn gaat ieder zijns weegs, met de afspraak dat we uiterlijk om 20:45 uur weer verzamelen. Zelf heb ik onderweg op de motor een plannetje voor wat foto's gekregen. Ik wil een plaat maken met mijzelf er een aantal keer op. Het gaat veel gedoe geven maar ik hoop op een leuk resultaat. Terwijl ik bezig ben zie ik af en toe weer iemand langskomen met de mededeling dat dit een inspirerende omgeving is en zelfs hoor ik dat men nog een keer terug gaat komen. Terecht lijkt mij!
Even na 20:00 uur begint het zogenaamde blauwe uurtje waarin de lucht zo mooi blauw op de foto naar voren komt. Daarna zal hij zwart worden en minder mooi overkomen op foto's. Zelf fotografeer ik in deze lichtomstandigheden altijd op statief maar er blijken er onder ons te zijn die dat te onhandig vinden en toch uit de hand fotograferen of als alternatief, en dat lijkt mij dan beter, hun camera ergens neerleggen voor een foto. Binnen no time moeten we verzamelen en kletsen we nog even na met een bakje koffie. Ik zie uit naar de resultaten.

Jan Neefjes