Doe-avond Zaanse Schans

Van over de gehele wereld komt men kijken op de Zaanse Schans. Dat wij als Fotoclub De Sluiter er op donderdagavond 31 mei 2018 ook een keer zijn, mag dus als vanzelfsprekend aangenomen worden. Om 19:30 uur verzamelen we voor het AH kruideniershuisje. Wanneer ik arriveer zitten Klaas en Mireille al gezellig op een bankje te wachten. Het is vanavond dan ook heerlijk weer, de jassen zijn niet nodig. Wanneer we met zo'n 12 fotografen verzameld zijn stemmen we af dat speciaal voor ons Molen 'de Poelenburg' toegankelijk is en dat we na afloop iets kunnen drinken bij de houtzaagmolen Het jonge schaap. Intussen heb ik de accordeonist die Herman B. gevraagd heeft om te komen al vastgelegd op de 'gevoelige SD-kaart'. Een vriendelijke man wiens uitstraling helemaal in de omgeving past. Ik begrijp later dat hij regelmatig op de schans te vinden is en daarnaast ook van alles over de panden weet te vertellen. Ik heb er helaas geen tijd voor kunnen vinden want om 21:00 uur zullen we ons weer verzamelen en er is genoeg te zien. Ieder weet direct zijn plan te trekken en overal worden foto's gemaakt, overigens niet alleen door ons. Hoewel het nu rustig is lopen er ook nog toeristen rond én ook nog andere fotografen.

Twee mannen op het bankje voor het AH-pand, leg ik snel even vast. Thuis zie ik dat ik de ISO beter even hoger had kunnen zetten maar soms ben ik wat overmoedig met betrekking tot de vastheid van mijn hand. De mannen hebben gelijk een praatje over het al dan niet bouwen van het cultuurcluster in Zaandam, leuk dat mensen zich daar mee bezig houden. Ik ga langzaam door naar de Poelenburg. Ik ben er nog nooit in geweest dus dit is voor mij een leuke gelegenheid. Het molenterrein heeft van alles te bieden voor een fotograaf. Er ligt een bootje, stapels gezaagd hout, een oude wiek die vervangen is, een nostalgisch keukentje en dan ligt de molen ook nog eens aan de Zaan. De molen draait vanavond speciaal voor ons maar daar zijn extra zeilen voor nodig, want wind is er nauwelijks.

De tijd vliegt voorbij en voor ik er erg in heb moeten we al verzamelen bij het Jonge Schaap. Gelukkig komt de molenaar eerst nog even in actie, de zeilen moeten van de wieken worden gehaald. Herman B. komt helpen en in het mooie avondlicht kan ik er nog een plaatje van schieten. Herman gaat met verve te werk en in no time is het allemaal voor elkaar en zijn de zeilen binnen.

Het Jonge Schaap ligt er idyllisch bij, zodat ook nu nog snel door diverse onder ons een foto wordt gemaakt. We drinken samen nog iets en zien terug op een prachtige avond. Eenmaal op de terugweg, komen we tot de conclusie dat de Zaanse Schans met reden, veel toeristen trekt.

Jan Neefjes