Uit de verkleedkist

Wanneer er een nieuw programma voor het seizoen wordt bedacht staan we altijd voor het probleem dat we er zoveel mogelijk een attractief geheel van willen maken. Voor 18 oktober 2018 leidde het tot 'Portret uit de verkleedkist' . Ieder komt verkleedt om te fotograferen en om gefotografeerd te worden. Na drie grote achtergronden en flitsers opgebouwd te hebben is het al 19:30 uur en kunnen we van start. Herman moedigt ons even aan en ieder gaat aan de slag. We zijn uiteindelijk met 15 leden en dat is een redelijke opkomst. In ieder geval is er tijd voor iedereen om te oefenen met de flitsers die voorzien zijn van softbox of paraplu. Deze avond wil ik eerst een selfie maken als jaren '30 schrijver. Een oude Underwood schrijfmachine, en tiffany lampje moeten het decor op een antiek kleur groen tafelkleedje ondersteunen terwijl ik een colbertje en antieke bril draag en om het beeld compleet te maken nog een zijscheiding in mijn haar en extra gel om het in model te houden. Driftig aan de slag met de flitser kom ik al snel tot een leuk beeld waar ik tevreden over ben. O nee, toch niet. Nog een beetje naar links, een beetje meer ruimte boven het hoofd en toch het licht een beetje verschuiven, dit moet hem zijn. Nu maar hopen dat het er thuis achter de pc ook goed uit ziet. Maar anderen moeten natuurlijk ook een kans krijgen.

Dat gebeurt, want er zijn al snel fotografen die ook een plaatje van de schrijver willen maken. Dus ik zit nog een kwartiertje model te spelen, totdat ik verder trek. Om mij heen zie ik vervolgens dat er genoeg te doen is. Even helpen met instellen van de camera of plaatsen van de flitstrigger en dan kan iedereen zijn foto maken. Er staan drie 'vrouwen' voor de witte achtergrond alsof ze hun outfit hebben afgesproken, er is een boertje die een boek zit te lezen terwijl hij een pijp rookt, een heuse saoedische sjeik met een kanon van een camera, een deftige dame met hoed en 'handschoenen als mouwen', maar ook komt er een schilder tevoorschijn terwijl er daarnaast een heuse workmate wordt geplaatst én gebruikt door een timmerman, tenslotte ontwaar ik een gracieuze ballerina . Kortom er is keus genoeg om te fotograferen. Dat wordt er dan ook volop gefotografeerd en ik hoor iemand roepen dat dit de leukste portretavond is tot nu toe. Dat is natuurlijk goed om te horen.

Wanneer ieder zich suf heeft gefotografeerd of moe is van het poseren is het al weer tijd om op te ruimen. Om 21:45 uur nog even iets drinken want dat is er nog niet van gekomen. We kunnen terug zien op een leuke avond en ik zie uit naar de resultaten!

Jan Neefjes