Het klosje, de schietspoel en de naald

Op donderdag 13 december 2018, het is eindelijk zover. Het sprookje van de gebroeders Grimm 'Het klosje, de schietspoel en de naald', is het onderwerp van de avond. In januari is het sprookje uitgedeeld en elk lid heeft twee regels van het sprookje toegewezen gekregen om over elke regel een foto te maken. Op deze manier moet er, wanneer we de foto's achter elkaar leggen, een soort van stripverhaal ontstaan. Geen alledaags stripverhaal maar een verhaal door 22 fotografen onafhankelijk van elkaar samengesteld. De aanloop van het resultaat van vanavond was voor diverse leden niet eenvoudig geweest. Met je foto een verhaal laten zien is toch een stapje verder dan alleen een foto maken. Gelukkig hebben we de lat niet zo hoog liggen en is meedoen belangrijkste. Toch heeft iedereen zijn best gedaan en we zien een reeks foto's die er mag zijn. Dat de foto's een grote mate van verscheidenheid vertonen mag hierbij als een understatement gezien worden.

De een heeft middels photoshop een serie foto's samengevoegd, de ander heeft koppen van klei omgetoverd in geest verschijningen. Er is volop gebruik gemaakt van playmobiel en lego terwijl er ook fotografen zijn die in hun archief hebben gezocht.

Het maakt allemaal niet uit want nadat elke foto bij zijn eigen tekstregel ligt, is iedereen enthousiast bij de aanblik. Ondergetekende leest het sprookje nog eens voor en vervolgens gaan we de foto's een voor een langs om te bespreken. Leuk dat er bij elke foto vervolgens een verhaal blijkt te zijn over de totstandkoming in relatie tot zijn inhoud. Er is over nagedacht en er is mee geworsteld maar uiteindelijk is het een hele belevenis geweest en kunnen we het misschien nog eens een keer overdoen. Wie weet!
Jan Neefjes