Brouwersgracht Amsterdam

Bokehfotografie

Oefenavond Bokehfotografie Het onderwerp Bokehfotografie (spreek uit als 'bokè') van vanavond hebben we niet eerder op het programma gehad. Het bewust en attractief gebruikmaken van onscherpte is de opdracht voor deze oefenavond van 28 maart 2019. Een flinke uitdaging want de meesten van ons hebben zich hier nog nooit mee bezig gehouden.

De onzekerheid begint al met het klaarzetten van de spullen, achtergronden, flitsers, tafels, wat gaan we nodig hebben. Maar ook is er onzekerheid over wat onze mede fotografen meebrengen om te fotograferen. Wanneer de avond om 19.30 uur van start gaat is het nog niet druk maar gaandeweg komen we toch zeker wel op 15 leden dus dat is niet slecht, medegezien de afzeggingen vanwege diverse omstandigheden.

Allereerst bemoei ik mij met mijn eigen plan. Het plan is om een portret te maken van iemand door een natte ruit die ik heb meegebracht en in de achtergrond moeten er wat kerstlichtjes voor het Bokeh zorgen. Na veel geïmproviseer zit Herman achter het raam en kan ik de foto maken. Ik ben tevreden en ga eens wat om mij heen kijken.

Er is volop activiteit, wie nog zonder idee gekomen is wordt gaandeweg geïnspireerd waardoor het een goede oefenavond wordt. Ik zie geworstel met toestellen. Welk diafragma, welke sluitertijd en hoe stel je dit in op mijn toestel, hoe bereik je het bokeh-effect? Echt oefenen dus!

Ook wordt er gefotografeerd met kartonnetjes waar een figuurtje uitgeknipt is, voor de lens. Dat figuurtje moet in de lichtjes van de achtergrond zichtbaar worden. Het blijkt inderdaad te werken maar niet altijd even goed. De crux zit hem uiteindelijk in een grote diafragma opening, voldoende afstand tussen je onderwerp en de achtergrond, wanneer die verhoudingen in orde zijn komt het bokeh vanzelf. Dan blijft de creativiteit van de fotograaf over. De compositie en het onderwerp spelen namelijk een net zo’n grote rol als het bokeh effect. Er zijn ook complimenten voor de goede keus doe-avonden van dit jaar. Toch ook leuk om te horen.

De avond schiet voorbij maar nadat ik diverse fotografen in actie in onze donkere ‘studio’ heb vastgelegd, ga ik zelf nog een plaatje schieten van bloemen die door anderen zijn gebruikt. Thuis zullen we zien wat er te gebruiken is. Daarna is het wachten op 25 april voor de presentatie van de afdrukken. Ik vertrouw erop!

Jan Neefjes