Domineestuin

De clubavond op locatie is aangebroken. Het is 23 mei 2019 en dus is het lekker lang licht, zodat we rustig buiten kunnen fotograferen. Eerst verzamelen op het parkeerterrein aangrenzend aan het leuke buurtje bij de Domineestuin te Zaandijk. Waarschijnlijk komt het door het mooie weer want de meesten zijn ruim op tijd aanwezig. Uiteindelijk zijn we met een man of 18, inclusief een introducee die eens bij ons komt kijken. Dat is natuurlijk altijd goed en leuk.
We spreken af dat we weer om 21:00 uur verzamelen bij Café ”Van ouds ‘Oost Indië’”. We gaan uit elkaar en ieder gaat nu proberen zijn foto van de avond te maken. Zelf heb ik vanwege de enorme contrasten van licht en donker tussen schaduw en lucht, het plan opgevat om eens wat bracketing te gaan proberen. In mijn geval maak ik dus in plaats van 1 foto er drie. Een onderbelicht, een goed belicht en een overbelicht. Het is mijn bedoeling om die dan op de PC samen te voegen zodat zowel schaduwen als hooglichten goed worden, kortom HDR. Het zal mij benieuwen of ik daar mee uit de voeten kan.
Omdat het buurtje niet zo groot is komen we elkaar telkens tegen maar ieder doet het op zijn eigen manier. De een fotografeert uit de hand, dat kan best want er is nog voldoende licht op deze zonnige dag. De ander fotografeert vanaf statief, ik bijvoorbeeld. Dat doe ik onder andere om rustiger te werken. Ik merk dat wanneer ik met statief fotografeer wat beter naar alle factoren op het beeld kijk. Even goed recht zetten, een beetje langer belichten, een beetje korter belichten. Maar ook nog even draaien aan mijn polarisatiefilter en zou ik nog een grijsverloopfilter gebruiken of niet? Het gaat allemaal even langzamer dus.
Verder moet ik natuurlijk nog weer even een selfie maken. Ook dat kan prima vanaf statief. Even de timer op 10 seconden ik druk af en ga op de geplande plaats zitten of staan en vervolgens wordt de sluiter geopend. Altijd leuk om te doen.
De straatjes zijn een beetje smal waardoor het niet meevalt om een goede compositie te krijgen. Vervolgens komt al snel een uit de toon vallende fabriek of schoorsteen in de achtergrond. Vanaf de andere kant lukt ook niet, dan fotografeer ik tegen de zon in. Kortom niet gemakkelijk allemaal. Ik hoop dat er wat bewoners op de stoepjes voor hun huis gaan zitten. Het is immers eindelijk mooi weer. Maar helaas ik zie geen mens waardoor ik bang ben dat veel foto’s een beetje kaal of doods over gaan komen. We zullen het zien, want de locatie is verder idyllisch genoeg.
Tegen 21:00 uur ben ik het buurtje door en dorstig geworden. In het café aangekomen blijkt dat er al meer mensen trek hebben gekregen. Er staat tenminste al drinken op tafel en bovendien is het gezellig. Mooi weer, een leuke locatie en een bruin café, je hoort niemand klagen. De foto’s gaan we volgend seizoen bekijken.

Jan Neefjes