Brouwersgracht Amsterdam

De eerste avond van het seizoen dat we op locatie fotograferen. Het is 19 september 2019 en met de bus ga ik van Zaandam naar Amsterdam. Op de Prins Hendrikkade stap ik uit en loop in 10 minuten naar café Kobalt waar we verzamelen. Ik ben er al om 19:00 uur en loop even door het gezellige etablissement om te zien of iemand anders er ook al is. Steven zie ik over het hoofd en ik ga buiten op het terras zitten wachten op de andere fotografen. Een cola erbij en ik zit lekker, het is immers een heerlijk rustige nazomeravond. Als snel komt Flip bij mij zitten en dan ook Pieter, het begin is er. Er zijn een aantal afmeldingen, ziek, vakantie, ieder heeft zijn redenen maar uiteindelijk zijn we met 9 fotografen. Ieder gaat zijns weegs om op de Brouwersgracht en omgeving een sfeervol plaatje te schieten. Dat moet kunnen vanavond, we kunnen gebruik maken van het blauwe uurtje in het openluchtmuseum waar we zijn. De grachtengordel staat immers niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het is niet nodig om ver te lopen voor een foto. Al snel begint het te schemeren en verwacht ik dat de lampjes aan gaan. Samen met de windstilte en de gezelligheid van de stadse bedrijvigheid zou je bijna vergeten om een plaatje te schieten.
Al snel zie ik een leuk hoekje en ga aan de slag. Groothoeklens op de camera 10-24mm, F11 en een sluitertijd van ½ seconde bij een iso200, het is al snel niet meer voldoende. Ik zag uit naar het moment dat de lampjes op de bruggen aan gaan. Dat duurt gelukkig niet lang en al snel heb ik naar mijn gevoel een paar leuke foto’s gemaakt. Terwijl ik heen een weer loop, zie ik de medefotografen eveneens hun gang gaan. Iedereen kijkt tevreden, het is dan ook een pracht omgeving.

Uiteindelijk is het donker genoeg en ook de lucht heeft een mooie tint. Daar moet een sfeervol plaatje inzitten, terwijl de sluitertijd is opgelopen naar 40 sec. Ik neem een brugleuning met fiets en de gracht daarachter op de foto. Leuk die vertekening van de groothoek op 10mm. Plots hoor ik de klok slaan en denk ik dat het 21:00 uur is. Ik snel mij richting het café en kom Flip tegen. Ik blijk een half uur te vroeg en leen mijn statief aan Flip. Hij had per ongelijk zijn eenpoot statief meegebracht en dat is vanavond niet voldoende. Nog een momentje meegenieten van de sfeer terwijl hij wat foto’s maakt en dan verzamelen we ons weer. Een glaasje op het gezellige terras, even napraten en dan naar huis.

Jan Neefjes