Portret met ‘rimlicht’

Op donderdag 28 oktober 2021 hebben we sinds lange tijd weer een oefenavond in de Poelenburcht. Op het programma staat ‘Portret met rimlicht’. Om 18:45 uur is Herman al paraat in de Poelenburcht en even later kom ik ook binnen. Er is werk aan de winkel want voordat we van start kunnen met ons programma moeten we alles klaarzetten. Gelukkig weet Herman nog hoe alles moet, dus nadat we alle tafels en stoelen hebben weggehaald bouwen we achtergronden, ledlampjes, flitsers en softboxen op. Na 40 minuten staat alles, alleen nog even de flitsers testen. Dat valt even tegen, 2 van de 3 doen het niet. Gelukkig heb ik reserve batterijen in mijn tas en hebben we daarna twee sets werkende systemen. Om 19:30 uur zijn we met een stuk of 12 leden en kunnen we van start.
Eerst nog even duidelijk zien te maken wat de bedoeling is want dat blijkt nog niet helemaal helder voor iedereen. Het gaat erom dat het model van achter wordt belicht waarbij er een lichtrandje om het model verschijnt op de foto.
Makkelijk genoeg zou je zeggen maar niets is minder waar. Het wordt een avond van worstelingen. Sluitertijd voor het flitsen instellen op 1/125s is in het algemeen goed, diafragma bij een portret met zwarte achtergrond is niet heel spannend en kan op f5,6-f8. Dan tenslotte de ISO zo laag mogelijk. Wanneer je op statief werkt dan moet je ook, wanneer dat op je camera en/of lens zit, even je ‘anti-bibber’ uitzetten. Maar omdat lang niet iedereen goed thuis is in de instellingen van zijn/haar camera én omdat we ook nog in een bijna donkere omgeving werken blijken de instellingen al een flinke hindernis. We proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen en dat valt niet mee omdat iedereen weer een ander merk en model camera heeft. Gelukkig heb ik wel nog een zaklampje bij me.
Ik ga enige tijd op een stoel als model fungeren en heb een instelbaar ledlampje achter mij. Lampje hoger op het statief, lampje lager op het statief, lampje harder, lampje zachter, ik een beetje naar links, een beetje naar rechts. De sluitertijden moeten omlaag want men gaat niet flitsen maar ik ben geen standbeeld dus ook bij 1/30 sec is het uiterste wel een beetje bereikt om zonder bewegingsonscherpte te werken. Ook dat scherpstellen is trouwens niet voor iedereen makkelijk in een donkere ruimte. Gelukkig hebben we wel de instellichten van de softboxen aanstaan, waardoor het toch echt mogelijk zou moeten zijn. Dan toch weer wel flitsen en dan zien we weer geen rimlicht. Wat een problemen. Ik kom een kleine duizend keer op de foto en hoop maar dat iemand toch een leuke heeft weten te maken.
Verderop zie ik Steven met zijn rapportageflitser aan de slag, hij krijgt hem niet aan de praat. Naderhand hoor ik dat het toch gelukt is en dat hij mooie resultaten verwacht. Iets wat door Kirsten wordt bevestigt.
Als ik bij Piet ga kijken blijkt er ook geworsteld te worden, waarschijnlijk omdat er niet geflitst wordt. De wat oude camera kan deze omstandigheden niet aan want de ISO kan niet hoger dan 1600. Wanneer je dan werkt in een bijna donkere omgeving moet je met te grote sluitertijden aan de slag om een goed portret te krijgen. Jammer, de flitsers hadden dit kunnen oplossen.
Zelf ga ik uiteindelijk ook eens even proberen want ik heb een zelfportret in gedachten. Eerst even proberen met mijn Velvet 56 lensje maar ik zie niet wat ik verwacht en besluit over te gaan op mijn Fuji 50mm 2.0 objectief. Eerst de instellingen, gelukkig heb ik die inmiddels wel paraat, maar dan… Wat heeft iedereen toch voor mij gedaan? Ik zie nauwelijks rimlicht verschijnen met die ledlamp achter mij. Ja, wel een beetje wanneer ik mijn voorzijde niet inflits. Maar dat wil ik niet, ik wil rimlicht vanachter en van voor inflitsen met een flitser voorzien van softbox. Het wordt niets op deze manier en de avond is al om. Thuis kan ik gelukkig ook nog verder experimenteren.
We gaan opruimen en zien terug op een actieve worstelavond. De foto’s ben ik zeer nieuwsgierig naar en gaan we op 25/11 presenteren.

Jan Neefjes