Snoepfotografie

Na enig uitstel hebben we donderdag 28-01-2022 onze snoepfotografie oefenavond kunnen beleven. Helaas heb ik nogal wat afmeldingen ontvangen wegens ziekte of omdat de foto’s inmiddels thuis gemaakt zijn. Dat krijg je door corona uitstel, alles loopt een beetje vreemd. Wellicht dat we vanaf heden weer een beetje naar normaal gaan. In ieder geval is de bar weer gewoon de hele avond open. Daar zijn we natuurlijk blij mee.
We zetten voor vanavond een paar tafeltjes en drie achtergronden, de smalste, klaar. Verder natuurlijk de flitsers, altijd even een gedoe die flitsers want ook deze keer moest er een van nieuwe batterijen voorzien en werkte de derde niet. Gelukkig hebben we ook nog led continue licht.
Om 19:30 uur staat alles klaar en zijn we met zes, meer blijkt het ook niet te worden. Ieder heeft hierdoor tijd en ruimte genoeg, dat is in ieder geval positief. Ik maak een opstelling met brownies op een schaal bij de zwarte achtergrond. Even voor een accentje wat poedersuiker op de brownies en nu eens kijken of het een beetje op de foto wil komen. Eerst moet de flitser goed ingeregeld en nadat we genoeg licht op het onderwerp hebben wil ik naar achter toe minder licht op de schaal creëren. Met hulp van Steven die de softbox voor een belangrijk deel afdekt wordt het uiteindelijk een beetje naar mijn zin. Ik ruim de opstelling op en kijk even naar de spekkies die naast mij op foto gaan. Dat ziet er lekker uit.
Wanneer ik bij de volgende opstelling kijk wordt je toch een beetje onrustig. Kauwgom dat uitgesmeerd is op een ondergrond hoort natuurlijk bij de snoepfotografie, maar ik denk niet aan ‘lekker’. Wel een leuk idee natuurlijk.
Spekkies ga ik ook nog even fotograferen, die hebben een lekkere softe uitstraling en daar wil ik gebruik van maken nadat ik eerst mijn opstelling scherp op de foto heb gezet, waarbij ik thuis de diverse scherpstellingen kan samenvoegen. Voor de softe uitstraling zet ik de Lensbaby Composer pro 50 mm op de camera en neem een scherpstelpunt uit het midden van de opstelling en maak wat foto’s. De scherpte loopt zo prachtig weg met deze objectieven. We gaan opruimen en morgen thuis maar eens kijken of ik echt tevreden ben of toch nog wat verder aan de slag ga. Er moet toch een beetje aantrekkelijke foto te presenteren zijn op 3 maart.

Jan Neefjes