Natuurfotografie Loes Belovics

Op donderdagavond 23 februari 2023 nam gastspreker Loes Belovics van Deel de Natuur ons mee naar een andere wereld. De wereld die zij met haar foto’s liet zien, is aan bedreiging onderhevig. De biodiversiteit neemt schrikbarend af en dat is zorgelijk. Gelukkig legt Loes van alles uit de natuur op de camera vast en kregen de clubleden een keur aan prachtige natuurfoto’s te zien. De foto’s zijn ook weer een stimulans om de natuur nog meer te waarderen.
Het verhaal begon ongeveer in 2010 toen Loes een oude camera in de kast vond en dacht goh, zou fotografie iets voor mij zijn, laat ik dit apparaat eens gaan ontdekken. Met behulp van Youtube filmpjes ging zij op ontdekkingstocht, letterlijk en figuurlijk. Zij begon met landschapsfotografie in de Amsterdamse waterleidingduinen. In eerste instantie bleef het bij kiekjes van vossen en damherten. Daar kwam verandering in toen zij de macrofotografie ontdekte. Zij stelde zichzelf de vraag of zij graag details en/of alles haarscherp op de foto wilde hebben. Haar antwoord was nee. Zij koos daarentegen voor een schilderachtige sfeer of voor een voorgrond die achtergrond werd. Ook voegde zij bokeh aan haar foto’s toe of schoot zij een verdubbeling en zij speelde natuurlijk met licht. Loes start de show.


Foto’s komen voorbij van witte bosanemonen met paarse boshyacinten waarbij zij de anemoon vooraan in de zonnekap plaatst waardoor deze vaag in het groot verschijnt op de achtergrond. Met een bepaald soort doorbreking van de lens in combinatie met bokeh, licht in de bomen of water, tovert zij verdubbeling. Gras in de voorgrond zorgt voor schaduwen. Een ander mooi effect bereikt zij met overbelichting. Met vitrage om de lens heen gedrapeerd, krijg je een soort vignettering. Kortom probeer uit en ga zelf op ontdekkingsreis. Loes werkt veel met open diafragma 2.8 en stelt handmatig scherp. Ze gaat in regenpak erop uit want je moet ook languit op de grond kunnen liggen voor een laag standpunt of om dichtbij het object te komen. Door een andere positie te kiezen krijg je een heel andere kleur in je foto. Ook het tijdstip maakt veel uit. Met een kwartier verschil bereik je al een heel ander effect qua sfeer. Van een koude foto tot een warme foto. Ze geeft de tip om aan tegenlicht te denken. Ook helpt een paraplu om je voorwerp uit de zon te houden, belicht dan wel meer om de achtergrond fris te houden. Naast de macrolens van 90 mm, gebruikt Loes andere hulpstukken zoals tussenringen waardoor je nog dichterbij komt. Of ze gebruikt juist een voorzetlens van Raynox. Met een telelens is ook mogelijk, je drukt dan alleen het perspectief in elkaar, dat geeft ook een mooi effect. Loes werkt weinig met statief, liever een rijstzak of gewoon je ellenbogen. En de zonnekap, al was het maar om je lens niet te beschadigen. Een lampje van Sunway is ook een uitkomst. Een bloem met rijp, moet je die helemaal scherp hebben of is een klein randje scherp en de rest onscherp ook mooi? Wij vonden van wel.

Als je vlinders of libellen wil fotograferen dan zit niets anders op dan vroeg op te staan. Want zolang het koud is, blijven deze insecten stil zitten. Als je een pinksterbloem ziet met een oranjetipje en er zit een grasspriet in de weg, haal die laatste dan weg. Wees alert op stoorzenders. Voor het fotograferen van insecten kies F2.8 met een sluitertijd van 1/400 en een zo laag mogelijke ISO. Leuke effecten bereik je trouwens als je de insect als silhouet fotografeert of juist in highkey. Heb je nog een helioslensje, gebruik die dan eens voor ovale bokeh in je foto. Ook leuk bij een spinnenweb. Bij libellen zorg je dat de kop scherp is, de vleugels is minder belangrijk. ’s Morgens kan je libellen fotograferen met dauwdruppels op de vleugels. Na de libellen kregen wij paddenstoelen te zien: Lepelzwammen, een gekraagde aardster, porseleinzwammetjes, koraalzwammen en slijmzwammen. Soms minuscuul, amper met het blote oog te zien. Een zilveren kerstslinger in de achtergrond en met behulp van een lampje creëer je mooie glimmertjes in je foto. Of ga drie stops onderbelichten, zet een lampje op het voorwerp en gebruik de afstandsbediening, zo maak je een soort licht in de duisternis foto. Gewoon herfstbladeren in je zonnekap leggen werkt ook heel goed. Na de pauze gooide Loes het over een andere boeg. Van de macro ging zij over op de telelens van 70-200mm+converter+tussenring. Zij werkt hier met 1/1000 + F8 en ISO omhoog. Zo krijg je de kolibrievlinder of de vroege glazenmaker recht in de lens. Een keizerlibelle in vogelvlucht fotograferen of waterjuffers met reflectie in het water zou dan ook zomaar kunnen lukken. Bestudeer vooraf je objecten, weet wat hun gedrag is zodat je het juiste moment kan pakken. Ook natuurlijk handig als je je camera op repeteren zet, dan heb je misschien wel één goede treffer te pakken. Van het kleinere spul gingen wij naar de dieren in groter voormaat. In een park in Tilburg zijn Siberische grondeekhoorntjes te vinden. Ga in oktober naar de Amsterdamse waterleidingduinen. De damherten zijn dan in de bronstijd. Bij Loes levert dat spectaculaire foto’s op, nu nog bij ons. . .

De laatste uitdaging waren vogels. De telelens veranderde in eentje van 400mm. In eerste instantie is Loes begonnen in een vogelhut, eentje op Marken en in Groningen. Zo kreeg zij wulpen, kluten, watersnips, dodaars, kuifeenden, zaagbekeenden en winter- en zomertalingen voor de lens. Niet zomaar, sommige al vechtend in de lucht. Ook de foto’s van vogels in de regen zijn prachtig. Een lichtrondje als contour krijg je met behulp van onderbelichten. Maak ook bij de vogels gebruik van de repeteerstand, wel 20 beelden per seconde. Een lekkere klus om later thuis uit te zoeken welke foto uiteindelijk door de beugel kan. Een kleine troost als jouw foto’s niet zo goed lukken, de camera van Sony die Loes gebruikt, heeft een automatische scherpstelfunctie op het oog van de vogel, de meesten van ons moeten het zonder doen. Van de vogelhut maakte Loes de stap naar het maken van foto’s van vogels op het strand. De sterns zijn een lust voor het oog. Kortom het was een schitterende inspirerende avond en smaakt naar meer. De les die wij kregen: Sta vroeg op en probeer uit. Bereid je goed voor met uitrusting en kleding maar geniet vooral van de natuur. Fotograferen kan ook in je achtertuin, zorg wel voor een biologische bloemenweelde dan vang je twee vliegen in één klap. Oh ja en deeldenatuur.nl biedt ook workshops aan, zelf even op de site kijken voor wat en wanneer.

Kirsten Angelista